Showing posts with label talati mantri. Show all posts
Showing posts with label talati mantri. Show all posts

Wednesday, January 3, 2018

FIRST IN GUJARAT-what happened first in gujarat.

  Here,I have shared some important content with you,it is what happened first in gujarat.

  • First governor -Mr.mehndi nawaz jung
  • First Chief Minister - Dr. Jivraj Mehta
  • First Lady Chief Minister - Anandiben Patel
  • Milk Co-operatives - Choryasi, Surat
  • Karamukta Gujarati Film - Akhand Saubhagyavati
  • Agricultural University - Dantiwada Agricultural University
  • Free and Compulsory Education - Amreli (by Maharaja Sayajirao Gaikwad)
  • Orphanage - Ahmedabad (1892 by Mahipat Ram Rupram)
  • First Commercial Center-Surat 1608
  • English School - Ahmedabad 1846
  • Textile Mill-Ahmedabad Cotton Mill (1861 by Ranchhodlal Chhotalal Retiavala)
  • Fabric mill by the British - Bharuch Cotton Mill 1853
  • Radio Station - Vadodara 1939
  • First Television was started from the Pij Center of  Kheda District, on August 15, 1975.
  • First Novel - "Karanaghelo" Nandshankar Mehta 1866
  • First College -Gujarat College 1879
  • First railway-1855 between Ankleshwar and utran.
  • Postal Service - Ahmedabad 1838
  • First Telephone - Ahmedabad 1897
  • Dictionary - Narmkosh,by Narmad 1873
  • First Museum -Vadodara 1894
  • Ranjitram Gold Medal - Jhaverchand Meghani 1928
  • Girls Polytechnic - Ahmedabad 1964
  • First woman minister - Indumati Sheth
  • Gujarati magazine-Budhiprakash 1854

FOR AN OTHER INTERESTING POSTS-CLICK HERE

Thank you for reading this post.

Sunday, December 24, 2017

IMP MSQ [Sultanate Age-Optional questions for competitive examination]

     Hello friends,Today we are looking at some important issues of Sultanate which are important for competitive exams.You can also share this post with your friends so that they can learn new things too.


[1]Who established the Delhi Sultanate in Gujarat?
ANS-Alauddin Khalji

[2]Who was the first Nazim of Gujarat from the Delhi Sultanate?
ANS-Alapkhan

[3]Who was the first independent Sultan of Gujarat?
ANS-Tatarkhan (muhmmadshah)

[4]What was the father name of Tatarkhan?
ANS-Mujhffarshah (Jhafarkhan)

[5]Who established the Ahmadabad (Today Amdavad) on the banks of Sabarmati river?
ANS-Nasirudin ahemadshah first

[6]Nasirudin Ahemadshah established the city on the bank of the Hathmati river...
ANS-Ahmadnagar (Today's himmatnagar)

[7]Who built the Bhadra Fort in Ahmedabad?
ANS-Nasirudin ahemadshah first

[8]Who was the first naval force sultan in Gujarat?
ANS-Nasirudin ahemadshah first

[9]Who is the real founder of the independent sultanate in Gujarat?
ANS-Nasirudin ahemadshah first

[10]What did Nasirudin ahemadshah first build in Ahmedabad?
ANS-Jumma mosque,Badshah no hajiro,Ranino hajiro,tran darvaja

[11]What is the original name of Qutubuddin AhemadShah Second?
ANS-Jalalkhan

[12]What did Qutubuddin AhemadShah second build in ahmedabad?
ANS-Kankariya,Naginavadi

[13]What was the original name of Mahmud Shah Begdo?
ANS-Fatehkhan

[14]Who is known as Akbar of Gujarat?
ANS-Mahmud Shah Begdo

[15]Where is Ra'mandlik grave?
ANS- In Ahmedabad, Manekchok's Kandoi Pol

[16] Who built the grill of Sidisaiyad in Laldarwaj of Ahmedabad?
ANS-By Shamasudin Muzaffarshah third's soldier Sidi Shiyad

[17]Who did established mahmudabad (Today's mahemdabad)?
ANS-Mahmud Shah Begdo

[18]Where had Mahmud Shah Begdo spended his time in winter,summer and monsoon?
ANS-Monsoon-Champaner,Summer-Ahmedabad,Winter-Junagad

[19]Who did build "masjide nagina" or siprini masjid?
ANS-Queen Asani (Sipri) of Mahmudshah Begdo.

[20]The first independent sultanate who use cannon in the army?
ANS-Mahmudshah Begdo.

[21]What was the original name of the mujhffarshah second?
ANS-Khalilkhan

[22]Who is known as Saint sultan?
ANS-Mujhffarshah Second

[23]Who was the last Sultan of the independent sultanate?
ANS-Mujhffarshah Third

FOR OTHER INTERESTING POSTS-CLICK HERE


Thank you for reading this post.

GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS(CDS,BANK,SSC,GPSC,UPSC)

Hello friends,Today we are gonna to look at some important questions for competitive exams.If you liked this post then don't forget to...